Information till medlemmar

Här nedan hittar du som medlem information och trivselregeler som gäller i Brf Lisselby. Tveka inte att kontakta styrelen om du undrar över något.

Ring ordförande070-7705314

Eller skriv ett brev och lägg det i ordörandes postlåda på Hemulågränd 13

Föreningen äger fastigheterna som består av 44 lägenheter och 9 bostadsrättslokaler samt två andra lokaler, medan du som medlem innehar rätten att bo i en av dessa lägenheter. 


Administrationen i föreningens sköts av styrelsen. Hör av dig om du har frågor som rör till exempel renovering, månadsavgifter, andrahandsuthyrning, försäljning

 

Andrahandsuthyrning/upplåtelse - Styrelsen följer Bostadsrättslagen vid beviljande av andrahandsuthyrning vilket innebär att uthyrning som regel endast beviljas vid

-       Studier på annan ort

-       Arbete på annan ort i Sverige eller utomlands

-       Sjukhusvistelse

-       Fängelsevistelse

-       Provsambo

-       Övriga händelser (beaktansvärda skäl) som man inte själv rår för och som medför vistelse på annan ort.

Tillvägagångssätt: Lämna en skriftlig ansökan till styrelsen och bifoga underlag, till exempel arbetsgivarintyg och intyg från bank. Läs mer här på Simplekos hemsida. Blankett kan du hämta här.

 

Ansvar är A och O i den här boendeformen. Vi är tillsammans delägare i föreningen och har gemensamt ansvar för att området är välskött och trivsamt att bo i. Alla ska hålla rent och snyggt på sin gård och i kullerstensområdet intill den egna bostaden eller lokalen.

 

Besöksparkering finns vid Baldersgränds början, 2 stycken, samt vid Bystugan, 2 stycken. Dessa platser får endast användas av gäster.

 

Biltrafik - För barnens säkerhet och allas vår trivsel har vi ett bilfritt område. Möjlighet finns dock att köra in med bil vid i- och urlastning. Observera då att hela ansvaret ligger på dig. Ingen räknar med att det ska komma en bil. Vi har flera barn och andra, som rör sig fritt inom området. Kör du in med bil måste du vara medveten om att du är en stor riskfaktor och att du omedelbart måste kunna stanna - var beredd med foten på bromsen! Tänk dig att det kommer ett barn runt varje hörn och korsning.

 

Bollspel på allmän plats är inte tillåtet.

 

Bystugan kan kostnadsfritt lånas av medlem för sammanträde eller födelsedagsfirande och liknande. Kontaktuppgifter till bokningsansvarig finns på infoblad, kontakta annars styrelsen.

 

Fläkt - Innan köksfläkt ska bytas måste kontakt tas med styrelsen. Skälet är att köksfläkten ska ”samarbeta” med aggregatet på vinden. De flesta fläktar på marknaden gör inte det och då försätts ditt fläktsystem ur spel. Då får lägenhetsinnehavare själv betala kostnaden för en ny köksfläkt. 


Fastighetsförsäkring har föreningen för alla byggnader och anläggningar. Skadedjursförsäkring ingår i samma försäkring. I försäkringen ingår en kollektiv tilläggsförsäkring för bostadsrätt, för att försäkra de delar i lägenheten som man själv ansvarar för enligt stadgarna. Egna fristående byggnader ingår ej i föreningens försäkring. OBS: Du behöver själv teckna en hemförsäkring för ditt lösöre och eventuellt fristående byggnader

 

Försäljning - Vid försäljning av bostadsrätten måste säljaren informera styrelsen för bland annat besiktning av lägenheten. Köparen måste godkännas av styrelsen innan köpet blir giltigt. Kontakta därför styrelsen i god tid innan försäljning. Köparen debiteras en expeditionsavgift på 2,5% av prisbasbeloppet. Pantsättningsavgift debiteras med 1% av prisbasbeloppet.

 

Förvaltning - Föreningens redovisning och ekonomiska förvaltning sköts av Simpleko Ekonomiförvaltning i Uppsala.

 Garage - För garage inom området erfordras hyresavtal. Kontakta styrelsen. 

Husdjur - Rastning av hundar får inte ske inom vårt område. Husdjur får ej springa lösa.

 

Inre reparationsfond finns ej längre kvar.

 

Kontaktuppgifter - Adressen till föreningens hemsida är www.brflisselby.se.

E-postadress till styrelsen är info@brflisselby.se

Kontaktuppgifter till styrelsen, vicevärdar, lokalbokning, revisorer och valberedning finns anslaget i miljölbodarna/soprummen samt på hemsidan.

 

Laddboxar för laddning av el- och hybridbilar finns i föreningen. Kontakta styrelsen för mer information.

 

Miljöbod - Föreningen har tre miljöbodar inom området. Nr 1 vid Zornmuseet, nr 2 vid Bystugan och nr 3 vid Baldersgränds början. I samtliga miljöbodar finns en behållare för komposterbart avfall samt brännbart avfall. Allt som läggs där måste paketeras väl. Återvinningscentral för förpackningar, tidningar med mera finns vid ICA-parkeringen. Inne på ICA kan du dessutom kasta glödlampor och batterier. Trädgårdsavfall kan läggas upp på släpvagnen vid elcentralen ner mot Hemulån

 

Motorvärmare finns till varje parkeringsplats och garageplats.

 

Målning - Medlem, som önska förbättra målningen utvändigt på dörrar och plank kan erhålla färg kostnadsfritt. Penslar får medlemmen själv betala. Styrelsen kan ge närmare besked angående färg med mera.

 

Månadsavgift - Vid utebliven betalning utgår en påminnelse samt en förseningsavgift. Om betalning trots detta inte sker, lämnas ärendet till inkasso. I slutändan kan det leda till tvångsförsäljning av bostadsrätten.

 

Nycklar - Föreningen har ett nyckelsystem som föreningen underhåller och beställer nycklar till.

 

Pantförskrivningsavgift debiteras med 1% av basbeloppet då du tar lån med bostadsrätten som säkerhet. Banken måste även informeras då månadsavgiften ej är betald 20 dagar efter förfallodatum.

 

P-platser kan hyras. Kontakta styrelsen för mer information.

 

Reparation/renovering/ändring 1

Inre reparationer inklusive vitvaror bekostas av lägenhetsinnehavaren. Du måste anmäla till styrelsen om du tänker göra en renovering som innebär större åtgärd än målning och tapetsering. För vissa åtgärder krävs styrelsens godkännande. Medlem, som ämnar eller har utfört våtrumsarbete eller åtgärder som berör el och/eller vatten/avlopp, är personligen ansvarig för att arbetet utförts fackmannamässigt. Annars gäller inte försäkringen. Intyg om detta ska lämnas till styrelsen. Här finns blankett för att anmäla renovering att ladda ner.

 

Reparation/renovering/ändring 2

Ändringar som påverkar lägenhetens yttre som stomme, fasad, tak eller tomt kräver alltid styrelsens godkännande och kräver undertecknad ansvarsförbindelse. Här finns blankett att ladda ner.


Släpvagn - På släpvagnen, som förvaras vid elcentralen ner mot Hemulån, kan man slänga lite större trädgårdsavfall som buskar, kvistar och liknande. Däremot får inte jordmassor lämnas på släpvagnen eftersom släpet då blir för tungt och svårt att tömma. Medlemmar får låna släpet av föreningen vid behov att köra möbler och dylikt. Kontakta någon av vicevärdarna.

 

Sopor - Se under Miljöbod.

 

Snöröjning och sandning på gatorna sköts av Mora kommun. Föreningen sköter detta på parkeringsgårdarna. På gården får du själv sköta detta. Hyr du parkeringsplats så får du skotta själva parkeringsplatsen.

 

Styrelsen består oftast av fem ordinarie ledamöter och två suppleanter som väljs på årsstämman. Vilka som sitter i styrelsen och kontaktuppgifter anslås i miljöbodarna/soprummen samt på vår hemsida.

 

TV/Bredband - Föreningen är ansluten till Mora Stadsnät, där du kan avtala om TV, bredband och telefoni. Föreningen har avtal med kabel-TV-leverantören SAPPA. Avgift för kabel-TV betalar respektive medlem via månadsavin.

 

Underhåll - För lägenhetens och gårdens underhåll svarar du själv. (Läs mer om detta under punkten Reparation.) För yttre underhåll svarar föreningen. Se stadgar för mer information.

 

Valberedning - Vill du anmäla dig själv eller annan medlem för arbete i styrelsen kontaktar du valberedningen. Kontaktuppgifter finns anslagna i miljöbodarna/soprummen samt på föreningens hemsida.

 

Vicevärd - Föreningen har en vicevärd som är styrelsen behjälplig med olika saker. Namn och kontaktuppgifter finns anslagna i miljöbodarna/soprummen samt på föreningens hemsida.

 

Yttre reparationsfond - För det yttre underhållet svarar föreningen. Anmäl därför skador till styrelsen.

 

Årsmöte/årsstämma hålls som regel i slutet av november. Där föredras styrelsens årsredovisning och balans- och resultaträkning fastställs. Vi väljer också vilka som ska ingå i styrelsen under det kommande verksamhetsåret. Kallelse med dagordning går ut i god tid före mötet.

 

Synpunkter

Du är alltid välkommen att kontakta styrelsen och lämna dina synpunkter. Skriv gärna ner vad du har på hjärtat, så blir det lättare för styrelsen att hantera.


Bryggare torg. Koknäppargränd. Fotograf: Jenny Högström